sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Season-elokuvafestivaali 30.3.–2.4.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin pienempi kevät-editio Season Film Festival järjestetään Kinopalatsissa 30.3.–2.4. Avajaisnäytöksen Frantz vieraaksi tulee eurooppalaisen queer-elokuvan keskeisiin nimiin kuuluva ohjaaja François Ozon (mm. Swimming Pool, Aika lähteä). Frantz on ranskalaisohjaajalle poikkeuksellisesti osin saksankielinen ja epookkia, toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan sijoittuva tarina miehestä, joka tulee tapaamaan sodanaikaisen (erityisen) ystävänsä leskeä.

Raoul Peckin erinomaisessa dokumenttielokuvassa I Am Not Your Negro tutustutaan kirjailija James Baldwinin (1924–1987) ajatteluun koskien rasismia ja mustien oikeuksia Yhdysvalloissa. Keskeisinä henkilöinä elokuvassa ovat Martin Luther King Jr, Medgar Evers ja Malcolm X, mutta elokuva linkittyy myös nykypäivän aktivismiin. Baldwin oli avoimesti homoseksuaali (mitä ei sinänsä käsitellä elokuvassa), hänen tuotantoonsa kuuluu mm. vuonna 1956 julkaistu miesten välisiä suhteita kuvannut Giovanni's Room.

Gaby Dellalin elokuvassa Three Generations (joka tunnetaan myös nimellä About Ray) teemana on sukupolvien väliset suhteet. Susan Sarandon on naiskumppanin kanssa elävä isoäiti ja Naomi Watts yksinhuoltaja Elle Fanningin esittämälle transpojalle Raylle (kyllä, valitettavasti taas tällainen roolitusvalinta...). Juonen moottorina ovat vanhempien ja isoäidin hämmennys Rayn sukupuolesta sekä Rayn kaipaamat lääketieteelliset hoidot ja esteet niiden saamiseksi.


Elokuva sai ensi-iltansa Toronton festivaalilla 2015, mutta Yhdysvaltojen teatteriensi-ilta on vasta nyt toukokuussa. Tällainen "hyllyttäminen" ei yleensä ole hyvä merkki, ja lueskeltuani joitain arvioita elokuvasta syy taukoon vaikuttaa ymmärrettävältä.

Three Generations ei ole saanut täystyrmäystä, mutta näyttää siltä, että se on osa suurelle yleisölle laimennettujen queer-tarinoiden jatkumoa. Indiewire kutsui elokuvaa "opettavaiseksi dramedyksi" translasten vanhemmille. Bust harmitteli, että näennäinen päähenkilö Ray jää cissukupuolisten hahmojen varjoon, ja jutussa kuvaillaan myös ohjaaja Dellalin hyvin ongelmallisia kommentteja Raysta.

Muista elokuvista odotan kovasti Selma Vilhusen (Tyttö nimeltä Varpu) uutta dokumenttielokuvaa Keppihevosten vallankumous (Hobbyhorse Revolution, kuva alla), joka voitti Tampereen elokuvajuhlilla peräti kaksi palkintoa. Naisohjaajista esillä ovat myös mm. Andrea Arnold (American Honey), Amma Asante (A United Kingdom), Rayhana (I Still Hide to Smoke) sekä Kelly Fremon Craig (The Edge of Seventeen).